Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Lärcentra

Från Samsyn
Hoppa till: navigering, sök

Lärcentra, även benämnt lärcentrum, fungerar som en öppen lärmiljö, det vill säga en fysisk lokal för studerande att nyttja och mötas i, med tillgång till olika former av stöd i studierna och med möjlighet till distansstudier.

Tillämpning

I samverkanssammanhang utgör de kommunala lärcentra som finns runt om i landet skapar förutsättningar för att erbjuda tillgång till och möjligheter att bedriva studier i hela landet, oavsett var utbildningsanordnaren finns. Detta är vara en viktig förutsättning för att kunna erbjuda ett utbud av utbildningar som är anpassade till arbetsmarknadsbehovet och efterfrågan av vuxna studerande för ett livslångt lärande[1].

Ett lärcentra är tänkt att[2]:

  • Tillhandahålla teknikutrustade lokaler för eftergymnasiala studier.
  • Utgöra en kontaktpunkt mellan student och lärosäte.
  • Erbjuda möjlighet att skriva tentamen enligt utbildningsanordnarens krav.
  • Erbjuda studieanpassade datorer och möjlighet till utskrift och kopiering.

Utöver dessa kriterier kan ett lärcentra även arbeta med att hyra ut lokaler för distansarbete, tekniska lösningar och lokaler för resfria möten och studiehandledning. Förutsättningarna och behoven ser olika ut beroende på vilken kommun lärcentra är beläget i. Ett lärcentra kan bli medlem i nätverket för kommunala lärcentra, Nitus, för utbyte av erfarenheter, kunskap, information och inspiration. Ett medlemskap i Nitus gör också att lärcentra erhåller en kvalitetsstämpel[2]. Via Nitus kan du även hitta de lärcentra som finns i just det län där du är verksam[3].

Motsvarighet på engelska

Den engelska motsvarigheten är local study centre[4].

Referenser

  1. ”Lärcentrum för livslångt lärande i hela landet”. Regeringskansliet. https://www.regeringen.se/artiklar/2017/09/larcentra-for-livslangt-larande-i-hela-landet/. Läst 16 april 2019. 
  2. 2,0 2,1 ”Bli medlem”. Nitus. https://nitus.se/bli-medlem/. Läst 16 april 2019. 
  3. ”Hitta ditt lärcentra”. Nitus. https://nitus.se/hitta-ditt-larcentrum/. Läst 16 april 2019. 
  4. Svensk-engelsk ordbok för den högre utbildningen - Uppslagsord Lärcentrum. Universitets- och högskolerådet. Läst: 16 april 2019.