Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Ämne på Diskussion:Lärarundantaget

Hoppa till: navigering, sök

Lärarundantaget - omfattning m.m.

1
Malin Almstedt Jansson (HiG) (diskussionbidrag)

Lärarundantaget finns inte upptaget i lagstiftande text. Forskare har, i Sverige, rätt till sina forskningsresultat d.v.s. det denne skriver, ritar och som utgör en teknisk uppfinning. För patenterbara uppfinningar finns det s.k. lärarundantaget och har undantagits från principerna i lag SFS 1949:435, därmed regleras inte lärarundantaget i den lagen. Informationen finns hämtad från Codex (http://www.codex.vr.se/agande1.shtml).

Det är naturligtvis viktigt att vi skiljer på vad anställda vid universitet och högskolor har rätt till eftersom det är forskningsresultat som de använt tid och möda till att ta fram. Det är också viktigt att vara tydliga med vad som inte omfattas, såsom allt forskningsmaterial. Forskningsdata som samlas in ägs av huvudmannen för ett forskningsprojekt, i detta fall det lärosäte där forskaren är aktiv. Det blir givetvis mer komplicerat när flera lärosäten är inblandade eller när externa aktörer medverkar i forskningen. I de senare fallen ska avtal skrivas mellan ingående parter för att det ska vara klart vem som ska hantera, kurera och bevara forskningsdata för framtiden. Om huvudmannaskap inom forskning och forskningsdata/material finns mer att läsa om på Svenska nationell datatjänsts (SND) webbplats (https://snd.gu.se/sv/juridiska-aspekter/huvudmannaskap).

Så texten om lärarundantaget kan behöva en del omformuleringar.