Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Diskussion:Co-oputbildning

Hoppa till: navigering, sök

Om denna diskussion

Inte redigerbar

Malin Almstedt Jansson (HiG) (diskussionbidrag)

Följande text har klippts ut men läggs här som reserv om det är information som vi vill återanvända.

De utbildningar som från början planerades till den nya högskolan var koncentrerade till områdena teknik, ekonomi, data. Diskussioner internt och externt fördes om såväl upplägg som innehåll. Målet var att skapa en annorlunda programform som på ett bättre sätt än de etablerade utbildningarna skulle förbereda studenterna på det arbetsliv som väntade. Programformen skulle också skapa förutsättningar för att tillämpa ett annat lärande än det traditionella. Ett lärande där teoretiska studier på ett tydligare sätt kopplas till erfarenhetslärande i praktisk verksamhet. Diskussionerna ledde fram till ett ställningstagande, där den varvade utbildningsformen co-op skulle prövas på något av de berörda programmen. Förutsättningarna att lyckas bedömdes som goda med tanke på den samverkanskultur som etablerats med regionens näringsliv. I slutet av 80-talet gjordes företrädare från utbildningsplaneringen samt näringslivet i regionen studieresor till USA och Kanada för att lära sig mer om Co-op och för att få ett bättre kunskapsunderlag för att introducera modellen i den svenska högskolan. Med i förberedelsearbetet fanns även fyra företag; Saab, Volvo Flygmotor, Telia och Volvo Uddevallaverken. Samtliga av dessa företag var villiga att samverka vid en introduktion av Co-op, och att inrätta Co-op platser för studenterna på sina företag. Utan det uttalade stödet från dessa företag hade kanske inte en etablering varit möjlig.

Charlotte Rossland (SU) (diskussionbidrag)

1) (Inte klarmarkerat.) 2) Intressant! Men behöver kondenseras. För detaljerat/tekniskt och därmed lite svårt att greppa. 3) Borde fenomenet sorteras in under något paraplybegrepp – typ ”praktik”? Så att man tydligare också förstår sammanhanget och ser skillnader/fördelar/möjligheter mot andra varianter. Jfr. internship, trainee-program, VFU, AT/ST osv 5) Språk: särskriv inte “co-op utbildning”, mer korrekt (och så i referenserna) “co-oputbildning”.

/Karin & Charlotte

Det finns inga äldre ämnen