Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Diskussion:Avnämare

Hoppa till: navigering, sök

Om denna diskussion

Inte redigerbar

Karin Grelz (SU) (diskussionbidrag)
Karin Grelz (SU) (diskussionbidrag)

"Jag gillar det hederliga ordet avnämare. Det är ett lite mjukare och mindre direkt synonym till ord som ”mottagare” eller ”användare”, men det kan också användas i betydelsen ”beställare” eller ”intressent”. Vetenskapen och den kunskap den producerar har många avnämare. För många är ”mänskligheten” superavnämaren, men bruket av ordet tarvar mer precision. I olika former, och mer eller mindre direkt, riktas vetenskapens kunskap mot forskarkolleger, beslutsfattare, industri, allmänhet, studenter, professionsfolk och andra. Forskningspolitiken har under en tid premierat den första avnämargruppen, forskare, även om också de senaste årens innovationsfokus ökat industrins betydelse. De andra grupperna har det varit tystare om. Men kanske svänger pendeln snart igen?" Linus Salö i artikeln ovan.

Charlotte Rossland (SU) (diskussionbidrag)

Leve ordet avnämare!

2020-01-20

/

Linus Salö

Han bloggar om kunskapspolitik och språkanvändning i akademiska sammanhang. Linus Salö är sociolingvist vid KTH och forskar om akademikers inblandning i tillkomsten av policyer och vetenskapens sociala verkningar.

Charlotte Rossland (SU) (diskussionbidrag)

2019-02-01. Intressant diskussion med K3-projektet Merut på en gemensam workshop. Resulterade främst i någon språklig korrigering.

2019-01-25. Kortare diskussion på UniLinks styrelsemöte. Där lyftes också det jag reflekterat över, att en möjliga förklaring till att intressent föredras kan vara att avnämare har en lite mer formell klang.

Det finns inga äldre ämnen